Musselshell-Golden Valley Initial Applicator Training Agenda Date: April 21, 2025

Location: Roundup Extension Office, 204 8th Ave East, Roundup, Montana

Fee: \$10.

Registration Required: Cutoff date is 04/16. Walk in's not available.

Total Duration: ~8 hours (including breaks & exam)

Time	Topic	Duration	Presenter/Format
8:00 AM - 8:05 AM	Welcome & Overview	5 minutes	Reed Cooley, Training Coordinator
8:05 AM - 8:35 AM	Private Applicator License	30 minutes	Reed Cooley
8:35 AM - 10:05 AM	Calibration of Pesticide Spray Equipment	90 minutes	Dr. Cecil Tharp
10:05 AM - 10:35 AM	Reading the Pesticide Product Label	30 minutes	Stephen Vantassel
10:35 AM - 10:45 AM	Break	10 minutes	
10:45 AM - 11:45 AM	Integrated Pest Management (IPM)	60 minutes	Dr. Cecil Tharp
11:45 AM - 12:45 PM	Lunch Break	60 minutes	
12:45 PM – 2:15 PM	Pesticide Safety	90 minutes	Meriel, Weed District Coordinator
2:15 PM - 3:15 PM	Pesticide Laws	60 minutes	Reed Cooley
3:15 PM - 3:25 PM	Break	10 minutes	
3:25 PM - 4:25 PM	Pesticides in the Environment	60 minutes	Meriel, Weed District Coordinator
4:25 PM – 5:25 PM	Review & Exam	60 minutes	Reed Cooley